Было установлено, что липиды, органические кислоты, аминокислоты и алкалоиды являются четырьмя основными классами метаболитов в семенах риса, выращенных в PF. По сравнению с полевыми семенами, в семенах риса из PF накапливалось больше фенольных и органических кислот, но меньше аминокислот и их производных. Кроме того, в семенах риса из PF образовывалось больше летучих соединений, включая фенолы, кетоны, ароматические соединения и амины. В сравнении с полевыми семенами риса, восемь нелетучих и пять летучих соединений были обнаружены исключительно в семенах из PF, что делает эти соединения потенциальными биомаркерами для характеристики прогресса селекции риса в PF.
В целом, данное исследование подчеркивает потенциал систем PF не только для повышения эффективности селекции риса, но и для улучшения его питательных качеств. Используя инновационные технологии и методы выращивания, такие как системы PF, мы можем решать проблемы, связанные с ростом населения и изменением климата, чтобы обеспечить производство продуктов питания в будущем.
Вклад авторов:Yi Liu: Написание оригинального текста, Программное обеспечение, Методология, Формальный анализ, Обработка данных. Zong-Geng Li: Редактирование текста, Ресурсы, Методология. Hao Cheng: Программное обеспечение, Методология. Xiao Yang: Валидация, Программное обеспечение. Ming-Yue Li: Методология, Обработка данных. Hong-Yan Liu: Редактирование текста, Надзор, Концептуализация. Ren-You Gan: Редактирование текста, Визуализация, Надзор, Ресурсы. Qi-Chang Yang: Финансирование.
Ссылки на литературу:[1]N. Bandumula
Rice production in Asia: key to global food security
Proc Natl Acad Sci, India, Sect B Biol Sci, 88 (4) (2018), pp. 1323-1328
View at publisherCrossrefView in ScopusGoogle Scholar[2]E.H. Song, J. Jeong, C.Y. Park, H.Y. Kim, E.H. Kim, E. Bang,
et al.Metabotyping of rice (
Oryza sativa L.) for understanding its intrinsic physiology and potential eating quality
Food Res Int, 111 (2018), pp. 20-30
View PDFView articleView in ScopusGoogle Scholar[3]L. Zhang, D. Cui, X. Ma, B. Han, L. Han
Comparative analysis of rice reveals insights into the mechanism of colored rice via widely targeted metabolomics
Food Chem, 399 (2023), Article 133926
View PDFView articleGoogle Scholar[4]B. Jin, C. Zhang, L. Jia, Q. Tang, L. Gao, G. Zhao,
et al.Identification of rice seed varieties based on near-infrared hyperspectral imaging technology combined with deep learning
ACS Omega, 7 (6) (2022), pp. 4735-4749
View at publisherCrossrefView in ScopusGoogle Scholar[5]D.S. Kim, Q.W. Kim, H. Kim, H.J. Kim
Changes in the chemical, physical, and sensory properties of rice according to its germination rate
Food Chem, 388 (2022), Article 133060
View PDFView articleView in ScopusGoogle Scholar[6]L.T. Hickey, A.N. Hafeez, H. Robinson, S.A. Jackson, S.C.M. Leal-Bertioli, M. Tester,
et al.Breeding crops to feed 10 billion
Nat Biotechnol, 37 (7) (2019), pp. 744-754
CrossrefView in ScopusGoogle Scholar[7]K.P. Voss-Fels, A. Stahl, L.T. Hickey
Q&A: modern crop breeding for future food security
BMC Biol, 17 (2019), p. 18
View in ScopusGoogle Scholar[8]L. Zhang, X. Yang, T. Li, R. Gan, Z. Wang, J. Peng,
et al.Plant factory technology lights up urban horticulture in the post-coronavirus world
Hortic Res, 9 (2022), Article uhac018
View in ScopusGoogle Scholar[9]G.N. De La Fuente, U.K. Frei, T. Lübberstedt
Accelerating plant breeding
Trends Plant Sci, 18 (12) (2013), pp. 667-672
View PDFView articleView in ScopusGoogle Scholar[10]S. Ghosh, A. Watson, O.E. Gonzalez-Navarro, R.H. Ramirez-Gonzalez, L. Yanes, M. Mendoza-Suárez,
et al.Speed breeding in growth chambers and glasshouses for crop breeding and model plant research
Nat Protoc, 13 (12) (2018), pp. 2944-2963
CrossrefView in ScopusGoogle Scholar[11]Y. Nagatoshi, Y. Fujita
Accelerating soybean breeding in a CO
2-supplemented growth chamber
Plant Cell Physiol, 60 (1) (2019), pp. 77-84
CrossrefView in ScopusGoogle Scholar[12]L. Zhang, L. Huang, T. Li, T. Wang, X. Yang, Q. Yang
The skyscraper crop factory: a potential crop-production system to meet rising urban food demand
Engineering, 31 (2023), pp. 70-75
View PDFView articleCrossrefView in ScopusGoogle Scholar[13]A. Thongtip, K. Mosaleeyanon, S. Korinsak, T. Toojinda, C.T. Darwell, P. Chutimanukul,
et al.Promotion of seed germination and early plant growth by KNO
3 and light spectra in
Ocimum tenuiflorum using a plant factory
Sci Rep, 12 (1) (2022), p. 6995
View in ScopusGoogle Scholar[14]A. Watson, S. Ghosh, M.J. Williams, W.S. Cuddy, J. Simmonds, M.D. Rey,
et al.Speed breeding is a powerful tool to accelerate crop research and breeding
Nat Plants, 4 (1) (2018), pp. 23-29
CrossrefView in ScopusGoogle Scholar[15]F. Jähne, V. Hahn, T. Würschum, W.L. Leiser
Speed breeding short-day crops by LED-controlled light schemes
Theor Appl Genet, 133 (8) (2020), pp. 2335-2342
CrossrefView in ScopusGoogle Scholar[16]P.G. Kabade, S. Dixit, U.M. Singh, S. Alam, S. Bhosale, S. Kumar,
et al.SpeedFlower: a comprehensive speed breeding protocol for
indica and
japonica rice
Plant Biotechnol J, 22 (5) (2024), pp. 1051-1066
CrossrefView in ScopusGoogle Scholar[17]R. John, R. Bhardwaj, C. Jeyaseelan, H. Bollinedi, N. Singh, G.D. Harish,
et al.Germplasm variability-assisted near infrared reflectance spectroscopy chemometrics to develop multi-trait robust prediction models in rice
Front Nutr, 9 (2022), Article 946255
View in ScopusGoogle Scholar[18]T. Song, D. Das, F. Zhu, X. Chen, M. Chen, F. Yang,
et al.Effect of alternate wetting and drying irrigation on the nutritional qualities of milled rice
Front Plant Sci, 12 (2021), Article 721160
View in ScopusGoogle Scholar[19]C. Wang, Y. Feng, S. Zhang, T. Fu, Y. Sheng, Y. Zhang,
et al.Effects of storage on brown rice (
Oryza sativa L.) metabolites, analyzed using gas chromatography and mass spectrometry
Food Sci Nutr, 8 (6) (2020), pp. 2882-2894
CrossrefView in ScopusGoogle Scholar[20]L. Guo, Y. Yu, H. Yu, Y. Tang, J. Li, Y. Du,
et al.Rapid quantitative analysis of adulterated rice with partial least squares regression using hyperspectral imaging system
J Sci Food Agric, 99 (12) (2019), pp. 5558-5564